Чи знайома тобі така ситуація?

Ти нарешті наважилась купити класну сироватку, про яку прочитала вже вдосталь хороших відгуків, дослідила весь її склад і, здається, знаєш вже все про неї. Ти читала, що вона лікує акне, вирівнює тон і мікрорельєф та ще багато корисного. Просто чудо, думаєш ти. Вирішуєш наносити її щоранку. Ретельно масажуєш обличчя та уявляєш, як кожен активний компонент проникає в шкіру і робить свою справу. Але що ти отримуєш через тиждень? Висипання та комедони. Це далеко не те, чого ти очікувала від цього засобу. 

 

Ми знаємо, чого найбільше хочеться в такий момент...

Взяти свою сироватку, на яку ти так покладалась, і пожбурити в смітник. До того ж зайти на сайт магазину і написати довгий негативний відгук, адже так не має бути😡

 

Стоп! А якщо так якраз і має бути?

Давай домовимось — ти даєш своїй сироватці чи іншому доглядовому засобу другий шанс, а ми наводимо тобі декілька аргументів, чому воно того варте. 

 

Що відбувається з твоєю шкірою під час лікування акне?

 

Перше, що ми скажемо, такі негативні відгуки з’являлись і на нашій сторінці. Протизапальний крем-бустер для проблемної шкіри Pure, сироватки Sunshine та Moonlight і навіть новенька Glacier — навіть в ці улюблені нашими пташками засоби на який час переставали вірити. Скаржились на активізацію висипів, подразнення і погіршення стану шкіри. 

 

Чому ж так стається, що засіб, яким мав би усунути недосконалості, тільки призводить до них? Ми можемо відповісти одним словом — Purging. Українською це можна назвати очищення. Давай поговоримо про це детальніше. 

 

 

 

Purging — це особливий етап під час лікування акне. Коли приблизно на 1–2 тижні користування новим засобом ти бачиш, що стан шкіри погіршується, то це і є Purging, тобто очищення. Його можуть спричинити засоби, що містять у своєму складі такі активи:

  • ретинол і його похідні;

  • бакучіол (природна альтернатива ретинолу);

  • фруктові ферменти;

  • компоненти, що очищають шкіру від білкових відкладень (зазвичай зустрічаються у пілінгах і скрабах).

Ці та інші компоненти об’єднує те, що всі вони сприяють очищенню шкіри. Для прикладу візьмемо ретинол. Це вітамін А, який активізує процеси клітинного оновлення. Він очищає поверхню шкіри від себуму та ороговілих клітин. Окрім цього ретинол проникає в глибокі шари дерми, де також активізує регенерацію клітин. Через це всі забруднення виходять на поверхню у формі висипань та акне. 

Цікаво, що ці запалення обов’язково проявились би й самостійно. Активний компонент лише пришвидшив цей процес. Без нього могли б пройти тижні, чи навіть місяці, перш ніж сальні пробки чи інші висипання, вийшли б на поверхню.

Тому те, що нова сироватка чи крем викликають загострення акне — це нормально. Це той етап, якого уникнути неможливо. Саме так твоя шкіра адаптується до засобу. Коли етап Purging закінчується, обличчя очищається та акне з’являються все рідше, якщо зовсім не зникають.

 

Як зрозуміти, що це етап очищення, а не алергічна реакція шкіри?

Тепер, коли ти знаєш, як шкіра може реагувати на активні очисні компоненти, варто навчитися відрізняти Purging від алергії. 

Запалення, висипання, надмірна сухість і подразнення — це також ознаки негативної реакції шкіри на засіб. Ознаки, які ми написали нижче, це ідеальний спосіб відрізнити етап очищення від алергії:

 Якщо висипання активізуються на 1–2 тижні та проходять приблизно за 1–1,5 місця, то це Purging. 

 

Якщо подразнення з’являються там, де акне було й раніше, це теж ознака очищення. Наприклад, зазвичай акне в тебе проявляються в Т-зоні, тобто на лобі, носі й бороді. Тут вони й з’являються, коли починає діяти актив. Але якщо вони з’явились, для прикладу, на щоках, де ніколи не було висипань, то це може бути ознака алергічної реакції. Проте не поспішай із висновками. Краще дай своїй шкірі пройти повний цикл оновлення, а вже тоді дивись на результати. Адже навіть в тих місцях, де колись не було висипань, можуть бути приховані невиявлені проблеми.

Остання ознака Purging — всі подразнення швидко загоюються. Висипання поступово проходять.

 

 

Тому й реагувати може по-різному на всі компоненти. Часто подразнення і запалення можуть виникати через декоративну косметику або ж внутрішні проблеми в організмі, наприклад із травною системою.

Наші маленькі, але такі цінні, поради

Щоб ти не падала духом і легше сприймала нові тимчасові зміни своєї шкіри, ми залишимо декілька рекомендацій від нашого косметолога:

  1. Почни з малої концентрації засобу. Дай шкірі час звикнути й адаптуватися. Така терапія нагадує сходинки. Починай наносити засіб 1–2 рази на тиждень. Поступово збільшуй частоту нанесення. 

  2. Старайся виключити зі свого догляду інший потужний актив, або ж застосовуй такі засоби в різний час доби.

  3. Обирай засоби із замінниками ретинолу, наприклад, бакучіолом. Саме його ти знайдеш у списку складників багатьох наших засобів. Він є природним натуральним аналогом вітаміну А, так само позитивно впливає на шкіру та омолоджує її. При цьому бакучіол є значно делікатнішим, ніж ретинол, та легше сприймається шкірним покривом. Він поступово та м’яко відновлює шкіру без подразнень.

  4. Якщо ти все ж таки бажаєш додати у свій догляд засіб із вітаміном А, то знайди той, де використаний інкапсульований ретинол. Через капсульну оболонку актив вивільняється повільніше та конкретно в тому місці, де цього потрібно найбільше. 

  5. Спробуй використовувати систему буферингу. Тобто перш ніж скористатися новим засобом, нанеси на шкіру крем чи інший зволожувальний продукт. Це допоможе зміцнити природну захисну мантію.

 

Замість висновків

Пташко, віримо, що ці поради й пояснення були для тебе корисними. Тепер ти знаєш, що відбувається з твоєю шкірою, коли ти наносиш мультифункціональну сироватку Glacier чи інший активний засіб. Тепер ти усвідомлюєш, що висипання — це лише проміжний етап до чистої шкіри, без якого не обійтись.

Головне пам’ятай, щоб отримати найкраще, треба запастися терпінням! Дай своїй шкірі час адаптуватися та повністю оновитися. Нехай вона знову відновить свої біоритми. Але цього разу вже без висипань і акне.